Ürtiker neden olur, belirtileri ve çeşitleri nelerdir ?

Ürtiker halk arasında  “kurdeşen” ya da “dabaz” olarak bilinen bir hastalıktır.   

Ürtiker ne sıklıkta görülür? 

Topluma baktığımızzaman insanların hayatlarının bir bölümünde yüzde 20'ye yakın oranda “akut ürtiker” tanısı aldıkları görünüyor. Ancak olguların bir kısmında akut hastalık “kronik” hale yani uzun süreli hale dönüşebiliyor.  

Ürtiker kimlerde görülür? Belirtileri nelerdir? 

Hastalık her yaşta ve her iki cinsiyette de görülebilmekle birlikte sıklıkla 20-40 yaş arasında ve kadınlarda görülür. En sık gözlenen belirtiler; dilde-dudakta şişme, nefes alamama ve nefes darlığı, vücutta kırmızı döküntüler ve kaşıntı’dır. 

Ürtikerimi ne tetikliyor ?

Akut ve kronik ürtikerin nedenleri farklıdır. Genellikle akut ürtikerde tetikleyici nedenler arasında ilaçlar, enfeksiyonlar ve alerjik katkı içerikli gıdalar yer alırken kronik ürtikerde çoğu zaman neden saptanamamaktadır. 

Tedavisi var mıdır? Varsa neler yapılıyor?

Ürtiker tedavi edilebilir bir hastalıktır. Özellikle akut ürtikerli olguların çoğu antihistamin dediğimiz haplarla ve kısa süreli kortizon kullanımıyla birkaç gün içinde geriler. Fiziksel ve psikolojik stres hastalığı kötüleştirebilir. Hastalarımızın alkollü içeceklerden, ağrı kesiciler başta olmak üzere ilaçlardan ve bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmaları gerekir. Kronik ürtikerde ileri basamak tedavi ajanlarına geçilir. Özellikle, son yıllarda kullanılan omalizumab tedavisinin dirençli kronik ürtiker tedavisinde çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. 

 

 

 

logo-footer

Adres

MUAYENEHANE: Plevne Mahallesi Savaştepe Caddesi No:15 Gülşah Apt. Daire:3 ALTIEYLÜL - BALIKESİR

ÜNİVERSİTE: Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği Çağış Yerleşkesi 10145 Bigadiç Yolu üzeri 17. Km BALIKESİR

İletişim

Tel:    0 505 530 53 10   

Üniversite Tel: 0 266 612 1010

Email: kilicarzu2023@gmail.com

Harita

İletişim menüsüne tıklayarak
kliniğimizin haritasına ulaşabilirsiniz.