Botoks; “Clostridium Botulinum” adlı bakteriden laboratuar koşullarında elde edilen saflaştırılmış protein içeren ekzotoksindir.
Botoks kullanım alanları nelerdir?
Botoks tıpta “kırışıklıkların” önlenmesi , “aşırı terleme”ve bazı kas hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Medikal estetiğin en popüler uygulaması haline gelen botoks, daha çok yüz ve dekolte bölgesinde kırışıklıkların önlenmesinde kullanılır. Mimik kaslarının hareketleri sonucu yüzünde oluşan dinamik çizgilenmelere sahip hastalara bu tedavi uygulanabilir.
Botoksun etkisi ne zaman başlar?
Alın, kaş ortası, kaz ayakları, dudak çevresi ve boyun bölgesine uygulanabilen botoksun etkisi uygulama sonrası 48-72 saat içinde başlar. Maksimum etkisini 10-14 günde gösterir. Etki süresi hastadan hastaya ve hastanın kas yapısına bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık 4 ile 6 aydır.
Botoksun diğer bir kullanım alanı koltuk altı, avuç içleri ve ayak tabanlarındaki fazla terleme tedavisidir. Aşırı terleme kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir ve bireyin kendini kötü hissetmesine neden olabilir. Aşırı terleme yani hiperhidrozisi olan hastalarda botoks tedavisi uygulanmaktadır. Ancak öncelikle aşırı terlemeye neden olan diğer hastalıkların mutlaka dışlanması gerekmektedir.
Botoks uygulaması kötü sonuçlar doğurabilir mi? Botoksun yan etkisi olur mu?
Tüm tedaviler gibi botoks tedavisi de kozmetik amaçlı olarak doğru endikasyonları bilen, bu eğitimi alan, işin tekniği bilen ve komplikasyonlar oluştuğunda baş edebilecek uzman Dermatoloji hekimleri tarafından uygulanmalıdır.
Botoks uygulaması sonrası nadiren solunum ve yutma güçlüğü gibi ciddi komplikasyonlar görülebilir. Bunun dışında enjeksiyon yerinde ağrı, ağız kuruluğu, baş ağrısı, boyun ağrısı, yorgunluk, çift görme, görmede bulanıklaşma, göz kapaklarında düşme, göz kuruluğu gibi göz problemleri ve allerjik reaksiyonlar görülebilir.