PRP; “platelet rich plasma” kelimelerinin kısaltması olup bu kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe’de “trombositten zengin plazma” anlamına gelmektedir. PRP tedavisinin tıpta pek çok kullanım alanı mevcuttur.
PRP nasıl uygulanır?
PRP; kişiden kan alınarak bu kanın özel bir işlem ile plazmasının ayrıştırılması ve vücuda küçük iğnelerle geri verilmesi işlemidir. Öncelikle hastanın kendi kanı; özel içeriği olan bir tüpe alınır. Özel bir alette yüksek devirde santrifüj edlir. Bu işlemden sonra trombositler ayrıştırılır ve miliitrede 1,5 milyon trombosit yoğunluğuna sahip bir tabaka elde edilmesi hedeflenir. Buna PRP denilmektedir.
PRP’nin etki mekanizması nasıldır?
Elde edilen plazma trombositlerden çok yoğundur. Trombositler vücudumuzda bulunan pıhtılaşma hücreleridir. İçerdikleri büyüme faktörleri sayesinde yara ve doku iyileşmesinde önemli bir role sahiptir. Bu yöntemle elde edilen hücreler; plazmada daha yüksek oranda olmaları nedeniyle daha fazla iyileştirici ve onarıcı etkilere sahiptir.
PRP hangi hastalıklarda uygulanır?
Birçok farklı disiplinde kullanım alanı bulunmaktadır.
Dermatoloji yani cilt hastalıkları: Yara iyileşmesi, cilt gençleştirme, saç dökülmesi ve kronik yaralar başlıca uygulama alanlarıdır.
Ortopedi: Diz bağ yaralanmaları, kas yaralanmaları, omuz ağrısı, osteoartrit dediğimiz kireçlenmede ve kıkırdak onarımında kullanılabilir.
Diş hekimliği: Diş eti operasyonları, implant cerrahisi ve cerrahi diş çekimlerinde uygulanabilir.
Üroloji: Erektil disfonksiyon, prostat ameliyatı sonrası ve kadın stres inkontinansı gibi durumlarda uygulanabilir.
PRP yüz gençleştirmede etkili midir?
Ameliyatsız yöntemlerle cilt kalitesinde artış, ciltte nem sağlama, yüz derisinde sıkılaşma ve gözeneklerin azaltılmasında sık olarak uyguladığımız oldukça popüler bir yöntemdir. Ayrıca leke tedavisinde, akne izleri ve yanık izlerinin tedavisinde oldukça faydalı bulduğumuz yöntemlerden biridir. Yüzde yanaklar, göz çevresi, dudak üstü bölgelerine ve ayrıca boyun, dekolte ve eller üzerindeki deriye uygulanabilir.
Yüze PRP kaç yaşında başlanmalıdır?
Her yaşta yapılabilir.
Gençleştirme için PRP işlemi ne sıklıkta uygulanır?
Kişinin cildine, yaşına ve ciltteki sorununa bağlı olarak seanslar genellikle 2-4 haftada bir uygulanır. Toplamda 4-5 kez yapılır. 4-5 kürlük bu işlem 6 ay ya da yılda bir tekrarlanırsa gençleşme işlemi daha uzun ömürlü olacaktır.
Yüz gençleştirme için PRP yaptırdım, sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
Yüzün 6-8 saat süreyle yıkanmaması, güneşten korunmanız ve doktorunuzun önerdiği kremleri kullanmanız gerekmektedir.
PRP kimlere yapılmamalıdır?
Trombosit hastalığı olanlar, enfeksiyonu olanlar, otoimmün hastalığı olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve kanser hastalarında uygulama yapılmamalıdır. Ayrıca gebelik ve emzirme döneminde de PRP tedavisini önermiyoruz.
PRP’de dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
PRP, medikal bir uygulamadır, sadece tıp doktorları yapabilir. Steril koşullar ve hastane ortamında yapılmalıdır. Ne yazık ki kuaför, güzellik salonları ve hatta evlerde uygulandığını duymaktayız. Bu şekilde hastane dışında olan uygulamalar kesinlikle hatalı ve tehlikelidir.
Diğer önemli bir nokta; PRP işleminin hastalıklar ve cilt üzerindeki tedavi edici etkinliğini arttırmak ve kaliteli bir uygulama için bazı standart koşullar sağlanmalıdır. Yani; kanın alındığı tüpün, kitin ve plazmanın elde edildiği cihazın CE sınıf IIB gibi standart bir takım sertifikalarının olması gerekmektedir.