“Sifiliz” olarak da adlandırılan frengi hastalığı “Treponema pallidum” isimli bakterinin neden olduğu vücudun çeşitli organlarında belirtiler ve hasarlar oluşturabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Esasen cinsel yolla bulaşan frengi doğru tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Son yıllarda toplumda yeniden artışına rastladığımız frengi hastalığını tanıyalım.
Frengi nasıl bulaşır?
Esas olarak korunmasız cinsel ilişki ile bulaşan bu hastalık bunun dışında vücuttaki açık yaralardan direkt temasla, kan transfüzyonu ile ya da gebeliği sırasında anneden bebeğine bulaşabilir.
Frengi belirtileri nelerdir?
Hastalık kendini 3 evre şeklinde gösterir.
İlk evrede; özellikle etkenin giriş yerlerinde erkekte penis, kadında dış genital organlar olan vulva cildinde, her iki cinsiyette dil, ağız çevresi, dudaklar, makat bölgesi, göbek alt kısmı ve kasıklarda oluşan ağrısız yara şeklinde başlar. Yaraya yakın lenf nodlarında büyüme izlenebilir. Hastalık bu dönemde tedavi edilmezse yara kendiliğinden 4-6 hafta içinde iyileşir, ancak bulaştırıcılık devam eder.
İkinci evre; Hastalık ilk evrede tedavi edilmediği takdirde bakteri kan ve lenf yoluyla tüm sistemlere yayılır. Bu dönemde ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve grip benzeri durum, ciltte pembemsi kırmızı döküntüler, saç dökülmesi ve tırnak bozuklukları ile seyreder.
Latent (sessiz) evre; İkinci dönemin bitmesi ile hastalık sessiz döneme girmektedir. Bu dönemde kişide herhangi bir belirti oluşmaz, tanı kan tetkikleri ile konulur. Hastalığın bulaştırıcılığı devam etmektedir.
Üçüncü (tersiyer) evre; Bu dönem ilk evreden yaklaşık 3-15 yıl sonra ortaya çıkar. Bu dönemde cilt (ciltte tümöre benzer şişlikler), sinir sistemi (felç, nöbetler, his kaybı…vb) ve kalp-damar tutulumu (aort anevrizması, aort damar yırtıkları, kalp kapak tutulumu.. vb) görülür.
Hastalık neden tırmanışa geçti?
Penisilinin ortaya çıkışıyla tamamen yok edildiği düşünülen frengi son yıllarda hızla artmakta. Bunun nedenleri olarak;
- Cinsellik yaşının çok düşmesi
- Korunmasız cinsel ilişki
- HİV yani AİDS’in sıklığının toplumda artması ve vücut direncinin düşmesi
- Çoklu partner ile ilişki
- Homoseksüel ilişkinin yaygınlaşması
- Hastalığın etkeni “Treponema pallidumun” antibiyotiklerden korunmak için çeşitli stratejiler geliştirmesi
Frengi tanısı nasıl konulur?
İlk çağlardan beri “büyük taklitçi” olarak adlandırılan hastalığın cilt belirtileri alanında uzman bir Dermatoloji hekimi tarafından klinik olarak tanınır. Ayrıca yara veya cilt döküntülerinden alınan sürüntü ya da örneklerde bakteri tespit edilebilir. Bunlar dışında hekimin şüphesi durumunda hastadan alınan kanda yapılan testler ile tanı konulur.
Frengi tedavisi nasıldır?
Tanı erken konulduğu zaman hastalık tedavi ile çok rahat kontrol altına alınabilir. Hastada mutlaka diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da araştırılmalı ve onların da tedavileri yapılmalıdır. Hastalık kalçadan ya da damardan antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedavi süresince hastanın cinsel partnerleri de tedavi edilmelidir. Tedavi sonrasında hasta mutlaka takibe alınmalı ve tedaviye cevabı değerlendirilmelidir.