“Akne vulgaris” en sık  karşılaştığımız  deri  hastalıklarından biridir. Akne, kıl folikülü ve yağ bezlerinin bir hastalığıdır.  Bana sorduğunuz sorular doğrultusunda  hastalıkla ilgili doğru ve yanlışlar üzerinde konuşalım.

 

Hastalık sadece gençlerde gözlenir.

 

Yanlış.  Genellikle  ergenlik döneminden başlayan bu hastalık  bazen 30’lu-40’lı yaşlara kadar devam edebilir. Bazen de ergenlik döneminde hiç hastalık gözlenmezken ileri yaşlarda ortaya çıkabilir.   Hastalık sıklıkla baş, yüz, omuz ve  sırt gibi vücudun özellikle yağ bezlerinden zengin bölgelerinde yerleşir .

 

Akne sadece deriyi ilgilendiren bir hastalıktır.

Yanlış.  Akne eğer  tedaviye dirençli ise, çene-boyun bölgesinde yerleşiyorsa, tüylenme, adet bozukluğu, kilo alma gibi sorunlar eşlik ediyorsa;  altta yatan başka hastalıkların da araştırılması gerekebilir.

 

Sivilceler karaciğer hastalığından ileri gelmektedir.

Yanlış.  Akne vulgarisin karaciğer hastalıkları ile ilişkisi yoktur.

 

Sivilcelerin ortaya çıkmasında bazı gıdaların rolü vardır.

Doğru. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bazı besinlerin akne gelişimi üzerinde etkili oldukları saptanmıştır.  Çikolata, süt, yağlı besinler ve glisemik indeksi yüksek besinler (paketli ürünler, kurabiye, tatlı..vs) akne oluşumunu tetikleyebilmektedir.  

 

Sivilceleri sıkar ve içlerini temizlersek iyileşmeyi hızlandırırız.

 

Yanlış.  Akne lezyonlarının sıkılması deri bütünlüğünü bozarak, bakterilerin üremesine ve enfeksiyona  neden olabilir. Bu da aknenin yayılmasına ve izlerin daha da derinleşmesine neden olur.  Yüzün  özellikle kan damarları yönünden zengin olması nedeniyle  bu bölgede yerleşen akne lezyonlarının sıkılması ile oluşacak olan enfeksiyon damarlara yayılarak baş ağrısı, felçlere ve görüş kaybına neden olabilir.

 

 

 

Sivilceler için ilaç kullanmaya  gerek yoktur,  düzenli  cilt bakımı yaptırmam yeterli olur.

Yanlış.  Toplumdaki yaygın inanışın tersine “akne vulgaris” derinin bir hastalığıdır. Tedavisi,   uzman Dermatoloji hekimi gözetiminde yapılmalıdır. Tedavi uzun süreçlidir.  Tedaviyi belirleyen çeşitli faktörler bulunmaktadır.   Erken dönemden tedavi olmak ciltte izlerin ve çukurcukların oluşumunu  engellemektedir. Cilt bakımı hastalığı tedavi etmez.

Sivilce tedavisi ergenlik bitince başlanır.

Yanlış. Tedavi ne kadar erken başlanırsa iyileşme oranı artar ve sivilce izlerin gelişme riski azalır.

Sivilcelerime  bitkisel ilaçlar iyi gelir.

Yanlış. Ne yazık ki piyasada bitkisel/organik etiketleri ile satılan ancak içlerinde ne olduğu bilinmeyen pek çok ajan bulunmaktadır. Bunları kullanmak sizlere fayda yerine zarar sağlar.

 

Değerli okurlar, “akne”  ile ilgili sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır.  Piyasada bitkisel krem/ilaç adı altında ne olduğu bilinmeyen pek çok madde satılmaktadır.  Ne yazık ki ehli olmayan kişiler bitkisel tedaviler altında hastaları oyalamakta, bu da hastalığın daha da yayılmasına ve izlerin kalmasına neden olmaktadır.  Akne tedavisi uzun süreli bir tedavi olup sabır gerektirir. Akne izlerinin tedavisi ise  akne tedavisinden daha zor ve daha maliyetlidir.    

logo-footer

Adres

MUAYENEHANE: Plevne Mahallesi Savaştepe Caddesi No:15 Gülşah Apt. Daire:3 ALTIEYLÜL - BALIKESİR

ÜNİVERSİTE: Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği Çağış Yerleşkesi 10145 Bigadiç Yolu üzeri 17. Km BALIKESİR

İletişim

Tel:    0 505 530 53 10   

Üniversite Tel: 0 266 612 1010

Email: kilicarzu2023@gmail.com

Harita

İletişim menüsüne tıklayarak
kliniğimizin haritasına ulaşabilirsiniz.